torstai 19. kesäkuuta 2014

Sitäsuntätä sämpylät

Nämä sämpylät ovat äitini käsialaa. Viimeksi kun hän näitä minulle teki, söin 14 sämpylän pussin parissa päivässä. En vain malttanut pitää käsiäni erossa. Nyt leivoin vuorostani itse näitä äidille hänen pyynnöstään. Sämpylästä tulee mukavan mehukas ja muhkea, mutta kuitenkin samalla sisällä on vähän rousketta hampaille. Mittasuhteet ovat osa grammoina ja osa normaalisti ilmoitettuna, älkää hämmentykö! Ohjeesta tulee n.30 isoa sämpylää.


Ainekset:
1000g vettä
200g porkkanaraastetta
75g juustoraastetta
75g tuorehiivaa
25g suolaa
1800g vehnä- ja sämpyläjauhoja yhteensä
3rkl salaattimix TAI auringonkukansiemeniä
3rkl pellavansiemeniä
1pss perunahiutaleita, esimerkiksi Mummon muusi-hiutalepussi
1dl öljyä

Ohjeet:
1. Raasta porkkana (ja juusto)
2. Sulata tuorehiiva lämpimään veteen.
3. Lisää sekaan porkkanaraaste, juustoraaste, suola ja perunahiutaleet. Sekoita.
4. Lisää mukaan siemenet ja/tai salaattimix.
5. Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan taikinaa sekoittaen puuhaarukalla.
6. Kun taikina alkaa olla hankalaa sekoittaa puuhaarukalla, jatka vaivaamista käsin.
7. Vaivaa taikinasta kiinteä pallo. Jatka vaivaamista vielä jonkun aikaa, että taikina saa sopivasti sitkoa.
8. Jätä kohoamaan 10-15min liinan alle.


9. Leivo sämpylät ja jätä vielä hetkeksi liinan alle kohoamaan.


10. Paista uunin alatasolla 225-250asteessa n.15-20minuuttia tai kunnes sämpylä on kauniin ruskea.

Ja sitten vaan nauttimaan! :)

Uunituorein terkuin, 
Kirsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti