tiistai 29. lokakuuta 2013

Pulled Pork-hampurilaiset BBQ-kastikkeella ft. Coleslaw

Tästä on nopeasti tullut jo yksi itseni ja miespuolisten ystävieni lempiruoista. Jopa isäni ihastui täysin tekemääni Pulled Porkiin, joten pitääpä jakaa tämä versio sitten kaikkien tietoisuuteen. Tässä ohjeessa esitän sekä Pulled Porkin ohjeen, että sitten ohessa hampurilaisille tekemäni ihanaisen BBQ-kastikkeen, joka myös on vienyt sydämeni! Ja unohtamatta tietenkään äidiltä saamaani coleslaw:n helppoa ohjetta, jota ilman tämä burgeri ei olisi mitään!
Varoitetaan heti näin etukäteen, että tämän ruoanvalmistus ei ole vaikeaa, mutta todellakin aikaa vievää ja se tulee aloittaa jo hyvissä ajoin edellispäivänä, jotta ruoka on valmista oikeaan aikaan. Eli ruoka vaatii kärsivällisyyttä, mutta todellakin on sen arvoista!

 
Pulled Pork

Ainekset:
n. 2kg Porsaan kassleria

Kuivamausteseos:
1dl fariinisokeria
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 rkl suolaa
1 rkl juustokuminajauhetta
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl cayennepippuria
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta

Marinadi:
2 l vettä
1 dl suolaa
1 dl sokeria
3 rkl kuivamausteseosta


Ohjeet:
1. Valmista kuivamausteseos sekoittamalla kaikki mausteet keskenään.
2. Marinadi valmistetaan laittamalla vesi kattilaan ja sekoittamalla siihen suola, sokeri ja kuivamausteseoksesta osa. Kun suola ja sokeri ovat liuenneet veteen voit ottaa kattilan pois liedeltä. Marinadi tulee jäähdyttää tässä kohti.
3. Laita liha suljettavaan astiaan tai isoon minigrip-pussiin. Tärkeintä saada se ilmatiiviiksi. Itse olen aina käyttänyt isoja pakastepusseja, joita laittanut kaksi päällekkäin ja lihan pussiin. Pussiin/astiaan kaadetaan jäähtynyt marinadi niin, että koko liha peittyy. Lihan tulee olla marinoituna vähintään 8h, mutta pidempi aika tottakai parempi. Mikäli liha ei täysin peity tai on astiassa, käännä liha ainakin kerran marinoinnin aikana. Laita astioitu/pussitettu liha jääkaappiin odottamaan.
4. Kun lihaa on marinoitu tarpeeksi, nosta liha huoneenlämpöön mielellään tunti ennen uuniin laittoa.
5. Lämmitä uuni noin 110 asteiseksi.
6. Ota liha pois marinadista ja kuivaa se nukkaamattomalla paperilla. Laita liha reunalliseen paistovuokaan (koska nestettä irtoaa uunissa olon aikana!) ja hiero lihan pintaan kuivamausteseosta. Mausteseos laitetaan koko lihaan kauttaaltaan ja hierotaan hyvin syihin, niin ettei se pääse varisemaan pois. Älä laita kaikkea mausteseosta tähän, koska sitä tarvitaan mahdollisesti maustamiseen myös lihan valmistuttua.

7. Laita lihalämpömittari kaikista paksuimpaan kohtaan lihaa, jos lihassa on luu, varo ettei mittari kosketa luuta. Laita lämpömittariin hälytys 93-asteeseen.
8. Laita liha uunin keskitasolle ja ei kun odottamaan. Olen monista ohjeista lukenut, että valmistus on vienyt sen 4-6h, mutta itsellä taisi viimeksi mennä aikalailla se 9h, joten en uskalla sanoa tähän hirveän tarkkaa aikaa. Uunit ovat niin epäluotettavia lämpötilan suhteen ja tuntuu, että valmistusaika riippuu täysin uunista. Lisäksi itse tein lihan avoimessa lasivuoassa, jonka takia valmistus kesti kauemmin. Olen tykästynyt lihan kovaan pintaan, jonka takia padat eivät ole minua varten.
9. Kun mittari näyttää 93-astetta, sammutetaan uuni ja jätetään liha uuniin edelleen jäähtymään. Kun lämpömittari näyttää n. 76 astetta voidaan liha ottaa uunista ja siirtyä hauskaan osioon, eli lihan "repimiseen." Liha suorastaan hajoaa käsiin, joten alustaksi kannattaa ottaa jokin tasainen alusta. Jos ei käsin repiminen onnistu, niin ota avuksi haarukka. Se kuinka pieneksi haluaa possun nyhtää, on ihan omasta mausta kiinni.
10. Kun liha on revitty kannattaa vielä maistaa lihaa ennen tarjoilua. Mikäli haluaa lisämakua, voidaan tässä vaiheessa lihaan lisätä vielä kuivamausteseosta hiukan ja tehdä siitä itselle sopivan makuista. Tärkeää sekoittaa mausteseos huolella!

Tässä kohti liha on siis valmista käytettäväksi kuten jokainen haluaa. Itse olen tehnyt sekä sandwicheja että hampurilaisia. Kummatkin ohjeet toimivat! Ja loppuun vielä Pulled Porkin kanssa sopiva maukas BBQ-kastike ja coleslaw, jotka kannattaa valmistaa sillä aikaa, kun antaa lihan tekeytyä sammuneessa uunissa.


Pulled Pork BBQ-kastike



Ainekset:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
50g voita
½ litran pullo Dr. Pepperiä
2dl ketsuppia
½dl fariinisokeria
3tl dijonsinappia
suolaa
pippuria
timjamia (ei ole pakollinen)

Ohjeet:
1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
2. Sulata voi kattilassa ja heitä silputut sipulit sekaan.
3. Kun sipulit on kuullotettu, lisää sekaan Dr. Pepper ja kiehauta.
4. Lisää loput ohjeen ainekset kattilaan ja keitä puolisen tuntia.
5. Puolen tunnin jälkeen survo seos sauvasekoittimella tasaiseksi.
6. Keitä kastiketta kasaan vielä vähintään puoli tuntia kunnes kastike muuttuu siirappimaiseksi.
7. Mausta mieleiseksi ja tarjoa kastike.

Kastikkeen voi tarjota lämpimänä tai viilentyneenä, ihan oman maun mukaan :)


Helppo Coleslaw


Ainekset:
400g valkokaalia
2 porkkanaa
5rkl majoneesia
5rkl kevytranskankermaa
1rkl sokeria
0,25tl suolaa
mustapippuria

Ohjeet:
1. Raasta kasvikset (tai suikaloi veitsellä,mikäli haluat karkeamman coleslaw:n)
2. Sekoita loput ainekset raastettujen kasvisten sekaan.
3. Mausta salaatti makusi mukaan ja anna vähän aikaa maustua jääkaapissa.
4. Tarjoa burgerin välissä pulled porkin ja bbq-kastikkeen kanssa.

Helppoa ja todella hyvää! Jos käytät kevätkaalia niin suosittelen valuttamaan raastettua kaalia jonkin aikaa, jottei salaatista tule turhan vetistä.


Burgerit voi täyttää näiden lisäksi myös suolakurkuilla, sinapilla, normisalaatilla, cheddarjuustolla ym. ihan oman maun mukaan! Bon Appétit!

-Terhi

4 kommenttia:

  1. Ajattelin kokeilla isäinpäivänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiii,kerro sitten miten onnistui :) Tekeminen on tosiaan helppoa, kunhan jaksaa olla kärsivällinen ajan kanssa! Lihan voi tehdä valmiiksi aiemmin ja lämmittää sitten tarjoiluhetkellä uudemman kerran, koska muuten toi oikea ajoittaminen on aikamoista jedeilyä :)
      -Terhi

      Poista
  2. onko tuo marinaadin vesi määrä todellakin 2l?

    VastaaPoista
  3. Kyllä, marinadia kannattaa tehdä varuiksi paljon, jotta saa koko lihan marinadin peittoon. Mielummin sitten heittää ylijäänyttä marinadia jopa vähän yli... :)

    VastaaPoista