tiistai 24. joulukuuta 2013

Itsetehdyt vaahtokarkit suklaa-pähkinäkuorrutuksella

Joulun alla päätin kokeilla Leivotaan 6/2013 lehdestä löytynyttä vaahtokarkkien reseptiä. Olen pitkään haaveillut, että olisi mukava kokeilla itse vaahtokarkkeja. Taisin kerran nähdä kokkiohjelmassa, kun niitä tehtiin. Tässäpä siis vaahtokarkkeja á la Kirsi.
Ainekset:
40-50kpl

5 liivatelehteä
1 munanvalkuainen
2,5dl sokeria
5g glukoosisiirappia
1,5 rkl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Kuorrutus:
200g suklaata (maun mukaan tummaa, maitosuklaata tai valkoista)
kookoshiutaleita tai esimerkiksi pähkinärouhetta

Lehdessä luki, että nämä ovat helppoja tehdä, mikä on toisaalta totta. Haasteen valmistukseen toi se, että kattilassa lämmitettävä seos tulee varmasti oikeanlämpöiseksi. Onneksi meillä kotona oli tuollainen hifistelymittari.


Ohjeet:
1. Laita liivatelehdet kulhoon kylmään veteen ja anna liota noin 10 minuuttia.
2. Vatkaa valkuainen sähkövatkaimella vaahdoksi. Käytä kulhoa, mikä on ruostumatonta terästä.

3. Kiehauta vesi, glukoosi ja sokeri 128-130 asteiseksi, Tässä olisi tärkeää olla jonkinsortin mittari, silmämääräisesti todella haastava arvioida. Koostumus muuttuu sitkeäksi, lämpötilan noustessa, mutta keitoksesta voi tulla myös herkästi liian kuumaa.
4.Kaada sokeriseos nopeasti valkuaisvaahdon sekaan ja varmaa samalla. Tässä auttava käsipari on enemmän kuin tarpeen. Jatka seoksen vatkaamista muutama minuutti.

5. Ota liivatelehdet vedestä ja sulata ne kattilassa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Kaada sula liivate valkuaisvaahtoon ja vatkaa massaa muutama minuutti, kunnes se on paksua ja ilmavaa.


6.Täytä (kertakäyttöinen) pursotinpussi vaahtomassalla. Vaahdon tulisi olla kiiltävää ja notkeaa.
7.Sekoita kulhossa yhteen tomusokeri ja maissitärkkelys. Laita leivinpaperi pellille ja ripottele seosta paperille. Tämä estää vaahtokarkkia tarttumasta paperiin.
8. Pursota vaahtomassaa pellille pitkiksi, halkaisijaltaan n.2cm tangoiksi. Peittele tangot keittiöpyyhkeellä ja anna niiden seistä liinan alla n.6-8h.
9. Leikkaa tangot saksilla tai veitsellä n.3-4cm paloiksi.
10. Sulata suklaa vesihauteessa. Sivele vaahtokarkit suklaalla tai dippaa niitä suklaaseen. Itse koin paksun sulan suklaan sivelyn helpommaksi kun dippailun. Lopuksi pyörittele vaahtokarkit lautasella esimerkiksi kookoshiutaleissa tai pähkinärouheessa.

Minä en niin kookoshiutaleista välitä joten päätin soveltaa ja pyörittelen palat suolapähkinärouheessa.

Vinkki: Jos teet samoin kun minä, silppua pähkinärouhe mahdollisimman pieneksi, ettei pähkinän maku vaahtokarkin pinnalla ole liian hallitseva. Vaahtokarkit voi myös jättää sellaisiksi, niitä ei ole pakko päällystää millään ja ne voi jättää myös ilman suklaata.

Vinkki 2: Esansseilla ja elintarvikevärillä vaahtokarkeista saa eri makuisia ja värisiä.

Rohkeasti kokeilemaan! Alla vielä vähän epäesteettisiä kuvia omista tuotoksistani.


<3:llä Kirsi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti