maanantai 6. tammikuuta 2014

Suomalaiset kevätkääryleet

Tämä resepti on alunperin tullut tutuksi niinkin alkeellisesta paikasta kuin yläasteen kotitaloustunnilta. Reseptiä on vuosien saatossa jalostettu sekä lapsuuden ystäväni kanssa että yksikseni enemmän itselle mieleiseksi ja voin sanoa, että kyseessä on yksi omista lempiruoista. Aikaa ja kärsivällisyyttä tämä ruoka kyllä vie, mutta on se lopulta sen arvoista. Varsinkin tarpeeksi ohuen taikinan kaulitseminen ja kääryleiden täyttäminen saavat tämänkin huonohermoisen välillä tulistumaan, mutta aina sitä lepytään (viimeistään) ruokapöytään istuttaessa. Taikinaa jää aina yli, mutta olen sitä mieltä, että mielummin sitä kuin täytettä.


Ainekset (n. 14-15kpl):

TAIKINA
- 7 dl vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 3 dl vettä

TÄYTE:
- 700g jauhelihaa
- 1 pieni purjo
- 2 porkkanaa
- öljyä paistamiseen

TÄYTTEEN KASTIKE:
- 1 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- 1 maustemitta sokeria
- 3 rkl maissitärkkelystä
- ½ dl soijakastiketta

LISÄKSI:
- Öljyä kevätkääryleiden kypsentämiseen.
- Varuiksi kananmuna kääryleiden kiinnilaittamiseksi (itse olen tosin aina tehnyt niin löysää taikinaa, ettei ole kananmunalle ollut tarvetta)

Ohjeet:
1. Aloita tekemällä täyte, jotta se ehtii jäähtyä.
2. Suikaloi purjo ja porkkanat pieniksi suikaleiksi.
2. Kuumenna öljy pannussa ja laita jauheliha paistumaan.
3. Lisää jauhelihan ruskistuttua pannulle suikaloidut vihannekset.


4. Porkkanoiden ja purjon hieman pehmentyessä voit tehdä samalla kastikkeen sekoittamalla kaikki kastikeainekset keskenään.
5. Kun vihannekset ovat hieman pehmentyneet, lisää pannulle tekemäsi kastike.
6. Anna kastikkeen kiehahtaa ja tarkista maku. Mikäli seos ei ole tarpeeksi suolaista, lisää soijaa.
7. Kaada täyte lautaselle jäähtymään.

8. Tee taikina sekoittamalla vehnäjauhot ja suola keskenään. Lisää vesi vähitellen sekaan niin, että taikinasta tulee kiinteä.
9. Kauli taikinasta 2mm:n paksuinen levy ja tarkista, että se on irti pöydästä.
10. Leikkaa taikina neliöiksi ja jaa täyte neliöille.

11. Aloita kääryleiden kääriminen kulmasta. Nosta sitten molemmat sivuilla olevat kulmat täytteen päälle ja kääri. Mikäli kevätkääryleet eivät meinaa pysyä kiinni, niin sivele kananmunaa tai pelkkää valkuaista viimeiselle kulmalle. On tärkeää ettei taikinaan tule reikiä täyttövaiheessa tai muutenkaan, koska muuten täyte kärvähtää kypsennettäessä.


12. Kun kaikki kevätkääryleet on saatu rullattua, laita wokkipannuun öljyä kuumentumaan. Oljyä tulisi olla niin, että kääryleet peittyvät ainakin puoliksi. Kypsennä kääryleitä kummaltakin puolelta niin, että ne saavat kullanruskean sävyn pintaansa.


13. Nauti kevätkääryleet esimerkiksi riisin ja hapanimeläkastikkeen kera.

Kevätkääryleet eivät ole ehkä maailman esteettisintä ruokaa, mutta sen, minkä ne häviävät ulkonäössä, korvaavat ne sen moninkertaisesti maussa!

<3:llä kiinalais-suomalainen Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti