sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Hunajaista ankanrintaa kermaisessa appelsiinikastikkeessa


Viimeisiä ruokareseptejä viedään Terhin osalta hetkeen, sillä kohta on vuorossa torture-tammikuu eli, kuten kaikilla muillakin suomalaisilla, tipaton ja herkuton hetki. Toki tuona aikana saattaa livetä muutama tervellisempikin ohje blogiin, mutta ei siitä sen enempää. Nautitaan nyt vielä herkkuruoista ja kerätään talven varalle vähän lihaa luiden ympärille. Tällä kertaa koehenkilön pyynnöstä päädyin tekemään hunajassa ja soijassa pyöritettyä ankanrintaa. Ankan kaveriksi tulivat kermaperunat ja allaolevana ohjeenakin näkyvä kermainen appelsiinikastike. Kyseisen ankkaruoan olen jo päässyt opettamaan äidilleni ja hän löysikin appelsiinikastikkeen ohjeen netistä, jota olen sitten hieman soveltanut. Alkuperäinen ankan ohje taisi löytyä Pastanjauhannan blogista.
 

Hunajaiset ankanrintafileet

Ainekset:
 1 ankanrinta per syöjä
 (puolikaskin riittää hyvin, jos ei halua santsata)
2-3 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl soijakastiketta
suolaa
pippuria

Ohjeet:
1. Ota ankanrinnaat hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön.
2. Viiltele ankan rasvapuoleen syvät ristikkäisviillot, jotka ulottuvat aina reunoihin saakka. Mikäli jätät viillot puolitiehen, paistaessa rasva käpristyy, eikä paistu tasaisesti.
3. Hiero ankan kummallekin puolelle suolaa ja pippuria oman maun mukaan.

4. Laita rintafileet rasvapuoli alaspäin lämpimälle pannulle ja paista miedossa lämmössä n. 10 minuuttia tai kunnes suurin osa rasvasta on sulanut.
5. Suurenna hellanlevyn lämpötilaa ja paistaa rasvapuolta niin kauan, että siitä tulee rapsakka.
6. Käännä ankan rintafilee ja paista toista puolta niin kauan, että se on saanut ruskean pinnan. Mitä vaaleammaksi sen jätät, sitä mediumimpi ankasta tulee.
7. Lisää rintafileiden päälle hunajaa ja soijaa. Laitoin suuripiirteiset mitat, mutta kannattaa laittaa näitä sen verran, kun itsestä hyvältä tuntuu. Itse yritän laittaa hunajaa suhteessa enemmän, jotta sen maku korostuu. Mikäli et halua käyttää ankanrasvaa jossain muussa kokkauksessa, kannattaa se jättää pannulle, kun lisäät sinne hunajan ja soijan.
8. Kääntele rintafileitä hunaja-soijaliemessä, kunnes liemi on muuttunut siirappimaiseksi.

9. Nosta ankanrinnat lämpimään uunivuokaan ja anna niiden vetäytyä hetken aikaa (n.5-10min)

10. Siivuta rintafileet ja tarjoa.

Mikäli ei jaksa tehdä allaolevaa kastiketta, voi pannuun jäänyttä siirappista hunaja-soijaseosta käyttää kastikkeen omaisesti ja kaataa siivutettujen rintafileiden päälle


Kermainen appelsiinikastike

Ainekset:
3 dl kermaa
1 tl appelsiinin raastettua kuorta
3 rkl itsepuristettua appelsiinimehua
vajaa 2 rkl kantarellifondia (käy varmasti myös vihannes/sipulifondi)
1 rkl tummaa siirappia
rouhittua mustapippuria
soijaa/suolaa

Ohjeet:
1. Raasta appelsiinin kuorta ja purista appelsiinista mehut.
 
2. Kaada kasariin kerma, fondi, siirappi, raastettu kuori ja appelsiinimehu.
2. Sekoita ainekset keskenään.
3. Mausta kastike mieleiseksi lisäämällä esim. pippuria sekä soijaa ja/tai suolaa.
4.  Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kunnes se sakenee.
5. Tarjoa ankanrintafileen kanssa.


-kvaak, Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti