maanantai 23. joulukuuta 2013

Lasimestarin silli

Nämä ovat olleet meidän perheen jouluruokalistalla jo pitkään. Ja jo useamman vuoden mun vastuulla tehdä. Nyt puhutaan siis lasimestarin silleistä! Nam! Jaan teidän kanssa vanhan reseptin, jonka äiti on joskus mulle opettanut. Helppoja tehdä!


Ainekset:
2-3 kevyesti suolattua silliä
1 iso porkkana
1 iso tai 2-3 pientä sipulia
1-3 laakerinlehteä
Sinapinsiemeniä
Maustepippuria

Liemi:
1dl väkiviinaetikkaa
2dl vettä
1,5dl sokeria

Ohjeet:
1. Aluksi ota esille sopivia lasipurkkeja. Mikä tahansa suljettava lasipurkki käy.
2. Pese, kuori ja pilko porkkana. Jaa tasan purkkeihin.

3. Kuori ja pilko sipuli ohuiksi renkaiksi. Jaa sipulit purkkeihin.
4. Perkaa ja paloittele kala. Mulla ei valitettavasti ole perkaamisesta kuvia, koska en halunnut, että puhelin alkaa haista sillille! 

 
Perkaaminen aloitetaan halkaisemalla kalan vatsa. Itse leikkaan sen saksilla auki. Pissarakon kohdasta kohti oletettua entistä pään paikkaa. Sitten kalan sisältä poistetaan sisälmykset. Tämän jälkeen kalalta poistetaan selkäranka ja ruodot. Selkärangan saa parhaiten irti liu'uttamalla peukkua selkärangan viertä niin, että toinen puoli kalasta (filee) irtoaa. 

Nyt pöydällä pitäisi olla kaksi filettä vierekkäin nahassa vielä kiinni. Selkäranka on edelleen toisessa fileessä kiinni. Vedä ranka varovasti irti ja nypi fileisiin jääneet ruodot pois. 

Siisti fileet ja paloittele n.1cm levyisiksi paloiksi. Nahan voi halutessaan ottaa myös irti.

5. Kun silli on paloiteltu, jaa se lasipurkkeihin tasan.
6. Lisää purkkeihin mausteet ja sekoita purkin sisältö keskenään lusikkaa apuna käyttäen.


7. Seuraavaksi valmistetaan liemi. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta. 
8. Anna kiehautetun seoksen jäähtyä kunnolla ennen kuin kaadat sen purkkeihin. Itse vien liemen aina ulos hetkeksi jäähtymään. Tarvittaessa keitä lisää lientä, itse tein kaksi annosta.

Liemen tulisi peittää kaikki ainekset, joten purkkia ei kannata laittaa piripintaan aineksia.

9. Kun lientä on tarpeeksi, sulje purkit ja laita kalat tekeytymään jääkaappiin 1-2 vuorokaudeksi.
10. Nauti sillivoileipä, kun sillit ovat valmiita !

 
-Kirsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti