perjantai 8. marraskuuta 2013

American Apple Pie

Olen haaveillut tämän reseptin toteuttamisesta jo pitkään! Oikeanlaisen reseptin etsimiseen käytin yllättävän paljon aikaa ja nyt on vihdoin aika kokeilla tuota reseptiä. Reseptissä on erityisen tärkeää, että käytetään oikeaa tai vastaavan hapanta omenalajiketta. Myös muskotilla on tärkeä osa piirakassa, vaikka sitä tuleekin vain vähäsen. Noudatin siis lähes orjallisen tarkasti ohjetta.


Ainekset:

Täyte:
 n.1 kg Granny Smith omenoita
1 3/4dl hillosokeria
1tl kanelia
maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2rkl vehnäjauhoja
2rkl voita nokareina

Taikina:
4 1/2dl vehnäjauhoja
1/2tl suolaa
2rkl sokeria
150g kylmää voita
vajaa 1dl jäävettä.

Voiteluun/pinnalle:
kuohukermaa 
sokeria   

Ohje:

1.Tee ensin täyte. Kuori omenat (n.7kpl) ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Kuten kuvista näkyy, ite halusin sen verran poiketa ohjeesta että tein kuutioita.


2. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden/-kuutioiden joukkoon.

3. Tee sitten taikina. Mittaa ensin kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne keskenään. Sen jälkeen paloittele voi pieniksi sormenpään kokoisiksi nokareiksi ja lisää jauhoihin. Murusta seos sormin tai tehosekoittimella.


4. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita seos nopeasti taikinaksi käsin tai tehosekoittimella. Kääri valmis taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  
5. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä osat palloiksi. Kasta toinen palloista vehnäjauhoihin ja kaulitse siitä ohut pyöreä levy kahden leivinpaperin välissä. Taikinalevyn tulisi olla niin suuri että se peittää vuoan pohjan ja reilusti reunoja. Sopivan kokoinen vuoka tälle taikinalle on n.23-24cm halkaisijaltaan. Kaulitse sitten toinen taikinapallo kanneksi ja laita sivuun vielä odottamaan.

Vinkki: Kannattaa käyttää kaulimisessa oikeasti apuna noita leivinpapereita! Helpottavat ensinnäkin kaulimista todella paljon ja toisekseen taikina on helppo nostaa ja levittää vuokaan leivinpaperin avulla.

6. Kun taikina on hyvin aseteltu vuokaan, nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voita. Voitele taikinareunat vedellä ja nosta taikinakansi piiraan päälle.
7. Nipistele reunat kiinni. Voitele pinta kuohukermalla ja ripottele päälle sokeria. Itse en malttanut kuohukermapurkkia avata ruokalusikallisen takia, joten käytin voiteluun maitoa.



8.Piste haarukalla tai viillä veitsellä muutama höyryaukko kannen pintaan.
9. Laita piirakka 200 asteiseen uuniin alatasolle 15minuutiksi. Sen jälkeen pienennä lämpö 175 asteeseen ja anna piirakan paistua 45minuuttia. Anna piirakan jäähtyä HYVIN ennen tarjoilua! :) Täyte on nimittäin kiehuvan kuumaa kun piirakka otetaan uunista pois.






Vinkki: Vaikka ohjeessa ei mainitakaan mitään vaniljajäätelöstä tai vaniljakastikkeesta, uskon sen sopivan hyvin piirakan kaveriksi lautaselle ;)

Vinkki  #2: Jos haluaa että piirakkasiivu pysyy kasassa vuoasta lautaselle asti, kannattaa leikata omenoista siivuja. Sisus pysyy silloin tukevammin kasassa. Muuten sillä, ovatko omenat kuutioina vai siivuina, ei juurikaan ole väliä.

Maku oli kyllä ihan eri luokkaa kun normaalissa suomalaisessa omenapiirakassa. Ainakin itse tykkäsin ja huomasi kyllä hyvin, miksi on tärkeää käyttää hapanta lajiketta. Makeammalla lajikkeella täyte olisi ollut yltiömakeaa. Piirakka oli jäähtymässä hellan päällä reilun tunnin ja oli silti vielä ihan lämmintä, joten varokaa ettette polta suuta!

Itse aion ehdottomasti tehdä tätä uudestaan! :) Makoisaa viikonlopun alkua <3
-Kirsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti