sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Beef Wellington

Minulla on ollut jo pitkään haaveena kokeilla Beef Wellingtonia. Juurikin sen takia, koska useissa kokkiohjelmissa kyseinen, minulle ennestään tuntematon, ruoka tulee vastaan hyvin useasti. Ensimmäinen kokeilukerta ei mennyt niin kuin Strömsössä, mutta ei ruoka roskiinkaan mennyt. Tein aloittelijan virheen, enkä saanut taikinaa tarpeeksi tiukalle lihan ympärille. Myös liha jäi liian raa'aksi yrityksistä huolimatta. Noh, ehkä jokaisesta uudesta kokeilusta oppii aina jotain uutta. Suosittelen kokeilemaan kyseistä ruokaa, mikäli on lihan ja sienien ystävä! Itse tarjosin Beef Wellingtonin punaviinikastikkeen ja kermaperunoiden kera.



Ainekset:
- 1 kg naudan sisäfileetä
- 500g voitaikinaa
- suolaa
- rouhittua mustapippuria

- 500g lampaankääpiä tai muita metsäsieniä
- 0,5 dl portviiniä
- 2 rkl voita
- 3 salottisipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 1,5 tl tryffeliöljyä
- 2 rkl persiljaa
- pari oksaa tuoretta timjamia

- kananmuna

Ohjeet:
1. Ota liha hyvissä ajoin lämpeämään pöydälle (n. 1h).
2. Poista lihasta ylimääräiset rasvat ja jänteet.
3. Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria.
4. Paista pannulla voinokareessa lihan pinnat kiinni ja nosta filee pannulta jäähtymään.
5. Kääri filee folioon ja laita se jääkaappiin jäähtymään n. 40 minuutiksi.

6. Huuhtele yrtit huolellisesti ja nosta ne talouspaperin päälle kuivahtamaan.
7. Hienonna sienet silpuksi (saa jäädä hieman karkeaksi).
8. Kuori ja hienonna sipulit (valkosipuli ja salottisipulit).
9. Paista sienet ja sipulit pannulla, lisää sekaan timjami ja anna sipulien kuullottua.
10. Hienonna persilja ja lisää se pannulle.
11. Lisää pannulle myös portviini ja sekoita seosta.
12. Anna portviinin imeytyä hitaasti seokseen.

13. Hauduta seosta niin kauan, kunnes nesteet ovat lähes haihtuneet. Älä anna seoksen kuivahtaa kuitenkaan liikaa, jotta massa pysyy kasassa.

14. Nosta seos lautaselle ja poista timjamin oksat seoksesta.
15. Lisää sekaan tryffeliöljy ja sekoita se kunnolla seokseen.
16. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Anna seoksen jäähtyä kokonaan.
17. Ota voitaikina pakastimisesta ja anna sen sulaa paketin ohjeiden mukaan.
18. Levitä pöydälle voipaperi ja kaulitse voitaikinaarkit paperin päällä kiinni toisiinsa. Voitaikina tulee olla noin fileen paksuuden verran isompi taikinalevyn päistä ja niin leveä, että se riittää peittämään koko paistin.
19. Levitä jäähtynyttä sieniseosta n. 1cm:n paksuinen kerron voitaikinan keskelle. Seosta ei saa levittää aivan reunoihin asti, jotta taikinan saa kiinnitettyä.
20. Aseta sisäfilee seoksen päälle ja levitä seosta fileen päälle ja sivuille.

21. Riko kananmuna lasiin ja sivele voitaikinan reunat kananmunalla.
22. Taittele voitaikinan päädyt fileen päälle. Tämän jälkeen taita reunat päälle ja varmista, että taikina peittää koko fileen.
23. Paina lusikan kuperalla puolella taikinan saumat yhteen. Käännä tämän jälkeen saumapuoli alaspäin.  Voit veitsellä varovasti koristella taikinan pinnan ristikkäisviilloin.
24. Kääri taikinoitu filee tiiviisti kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

25. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
26. Ota kelmu pois. Laita taikinoitu filee uunipellille voipaperin päälle ja sivele pinta kananmunalla.

27. Paista Beef Wellingtonia uunissa, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea. Jos haluat mediumia, paista fileetä n. 30min.
28. Ota valmis Beef Wellington uunista ja anna sen vetäytyä n. 10min ennen kuin leikkaat sen.


 Tarjoa haluamasi lisäkkeen kanssa ja parhaassa seurassa!

♥:llä Terhi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti